Ziua floriilor si intrarea Mantuitorului in Ierusalim

Duminica floriilor reprezinta pentru credinciosii crestini, momentul intrarii triumfale a Domnului Nostru Iisus Cristos in Ierusalim, inainte de saptamana Patimilor.

In trecut, Duminica Floriilor mai era numita Duminica aspirantilor sau a candidatilor la botez, intrucat in aceasta zi catehumenii mergeau la episcop pentru a solicita acceptul la botez.

Duminica Floriilor mai era numita si cea a gratierilor intrucat imparatii acordau gratieri.

OBICEIURI SI TRADITII

Ramura de salcie care este impartita credinciosilor, isi are simbolistica si ne aminteste de ramurile de finic si maslin cu care a fost intampinat Domnul Iisus Cristos la intrarea Sa in Ierusalim iar ramurelele de salcie purtate de noi, crestinii, reprezinta biruinta si triumful  asuprea mortii.

 

Ramurile de salcie din aceasta zi, intruchipeaza simbolul castitatii si al renasterii anuale a vegetatiei, un substitut fitomorf al zeitei Flora, dar si ramurile cu care a fost intampinat Iisus la intrarea sa in Ierusalim.

 Pentru buna desfasurare a sarbatorii Floriilor, cu o zi inainte se strang ramuri de salcie inmugurita, se leaga in snopi si se duc la biserica pentru a fi sfintite de preot. Dupa sfintire ramurile numite “matisori” sunt luate acasa de catre credinciosi pentru a impodobi cu ele icoanele, usile ferestrele, intrarile in grajduri sau pentru a le pune la fantani si la stresinile caselor. Femeile mai obisnuiesc si astazi sa le infiga pe straturile proaspat semanate, sa le puna in hrana animalelor sau sa le aseze pe morminte.

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s