Cum slabim

etoda de slabit dupa varsta de 40 de ani:

        Gata, s-a rezolvat. In sfarsit, a fost descoperita cea mai buna metoda de slabit!

         Daca ai peste 40 de ani, poti sa mananci ce vrei si in orice cantitate.

        Nu mai trebuie sa te abtii de la nimic si nici sa calculezi caloriile.

         Exista o singura regula de respectat:  Sa mananci numai in zilele in care faci sex ..

        Catina – Ginsengul romanesc
        Preparate, aplicatii interne si externe
        
        Ani de zile, virtutile catinei au fost ignorate, tocmai din cauza
        marii ei raspandiri. Cine sa bage in seama o tufa tepoasa, catarata pe
        povarnisurile nisipoase din marginea drumurilor de tara, pe dealurile
        pietroase ori prin ostrovurile inconjurate de ape?
        “Gard viu”, asa cum i se spune prin multe locuri, catina a fost vreme
        indelungata doar prietena porumbeilor si-a paunilor (ea lipseste si
        astazi din multe culegeri de plante medicinale), inainte sa devina o
        “bomba” a medicinei fitoterapeutice, o planta-miracol care vindeca
        aproape orice rau.
        Actiune terapeutica
        Preventiv:datorita cresterii rezistentei la agentii patogeni, creste
        si rezistenta la efort. Energizant puternic, da rezultate rapide in
        recuperarea energiei dupa efort fizic si intelectual. Scade durata de
        convalescenta dupa boala.
        Curativ:preparatele din catina alba, asociate cu orice alt medicament
        (fie el si crema), ii maresc acestuia considerabil efectul, scazand
        totodata actiunea negativa a medicamentelor de sinteza. Catina este
        radioprotectoare, fotoprotectoare (protectie pentru plaja),
        cicatrizant puternic. Are efect pozitiv in cazul unei proaste
        circulatii periferice. Avand efect imunomodulator, se recomanda in
        cancer si HIV (SIDA). E buna in malnutritie, in boli fiziologice.
        Asociata altor plante medicinale, catina face – pur si simplu –
        minuni. Rezultatele clinice apar si in functie de priceperea celui
        care foloseste catina.
        Reteta de baza: 1 kg de fructe de catina, putina apa, zahar in
        volumele recomandate mai jos.
        Efect: energizant, creste rezistenta la efortul fizic si intelectual,
        antigripal, intaritor al sistemului imunitar, anticancerigen.
        Sucul de catina se bea sub forma de sirop, adaugand apa sau apa
        minerala (20-30 ml sirop la 150-200 ml apa) in functie de gust si de
        efectele constatate.
        Sucul de catina alba se poate asocia cu suc de struguri, zmeura,
        afine, mere, portocale, lamaie, morcovi, varza, asociate chiar 2-3-4
        intre ele. Se poate asocia si cu cafeaua neagra, micsorand baza
        acesteia, micsorandu-i efectul si nocivitatea. Consumul exagerat de
        cafea prezinta riscuri in aparitia pancreatitei si a hipertensiunii.
        Catina uscata
        Se asaza boabele de catina pe o tava. Se incinge cuptorul la
        temperatura maxima, se baga fructele pentru a suporta un soc termic
        scurt de 100 de grade. Apoi temperatura se coboara la 50-60 de grade
        (treapta mica a cuptorului). Cand fructele sunt uscate, se scot si se
        lasa sa se raceasca. Se macina fin, prin rasnita de cafea. Se conserva
        in borcane de sticla. Praful e bun pentru ceai: o lingurita de pulbere
        se opareste cu o cana de apa in clocot. Se lasa sa se infuzeze, apoi
        se bea.
        
          Sucul de catina
                Mod de preparare: se obtine casnic, din fructele proaspete de
        catina, prin zdrobire cu lingura de lemn sau, mai rapid, cu mixerul,
        si nu prin presare sau centrifugare, deoarece in acest fel s-ar pierde
        componente ale catinei extrem de importante.
                Mod de administrare:
                Pentru intarirea sistemului imunitar – acest suc (sau mai
        degraba nectar, deoarece contine si pulpa, si coaja fructului) se
        consuma zilnic, in cantitati de 50-100 ml (50 ml = un sfert de pahar),
        o cura durand minimum o luna.
                In cazul cand nu se cumpara de la piata, fructele de catina
        se pot culege pe toata durata toamnei si-a iernii (chiar si atunci
        cand sunt inghetate), putand fi pastrate la rece, in frigider, vreme
        de 1-2 saptamani. Pentru a face mai suportabil gustul destul de acru
        si astringent al sucului de catina, se poate adauga miere curata de
        albine (in proportie de 3:1), care ii potenteaza efectul.
        
                · Ca tratament al unor boli – sucul de catina, mai ales
        atunci cand este asociat cu o alimentatie lacto-vegetariana, este un
        elixir regenerant si detoxifiant foarte puternic, cura cu el dand
        rezultate de exceptie in bolile grave. Este indicat in:
                –  boli ale sistemului respirator (bronsita cronica, astm),
        sensibilitate la infectiile respiratorii ale persoanelor intoxicate
        prin fumat, care lucreaza in mediu toxic – o cura de o luna cu suc de
        catina are efecte nu doar puternice, ci si stabile in timp.
                – stari depresive – se tine un regim cu multe cruditati si se
        bea cate un sfert de pahar de suc dimineata si seara; pentru
        intensificarea actiunii tonice este indicata si cura cu polen.
                – cancer cu diverse localizari – o combinatie nu foarte
        apetisanta, dar foarte eficienta in acest tip de afectiuni, este aceea
        dintre sucul de catina (un sfert de pahar) si sucul de usturoi (2-3
        lingurite). In leucemie, o cura de 1-2 luni cu suc de catina are
        efecte miraculoase.
                    – infectii virale: herpes, hepatita virala A, B si C, HIV
        – actiunea catinei nu se manifesta direct, asupra virusilor, ci prin
        stimularea imunitara, care se face gradat. Se recomanda cura cu suc de
        catina, vreme de minimum 40 de zile.
        
        Pulberea
                Mod de preparare: se obtine din fructele uscate ale catinei
        (se gasesc in magazinele Plafar), care se macina cat mai fin, cu
        rasnita electrica de cafea sau se piseaza in piua. Pulberea astfel
        obtinuta se pastreaza in borcane de sticla (tinuta in pungi de hartie
        isi pierde, in mare, uleiul gras, care este absorbit).
        
                Mod de administrare:
                Pentru intarirea sistemului imunitar: se administreaza cate 1
        lingurita de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub
        limba vreme de 10-15 minute, inainte de a fi inghitita.
        
        Maceratul
                Mod de preparare: 2 lingurite de pulbere de catina se pun
        intr-un pahar cu apa si se lasa la macerat, la temperatura camerei, de
        seara pana dimineata, cand se amesteca cu o lingurita de miere
        lichida. Lichidul nu se filtreaza, iar la sfarsit se consuma si pasta
        de catina ramasa in pahar. Este un remediu preferat de copii si
        convalescenti, foarte usor de asimilat si inviorator. Poate fi
        imbogatit prin adaosul unei lingurite de pulbere de macese si de
        afine.
        
                Mod de administrare: se consuma pe stomacul gol dimineata.
                Pentru intarirea sistemului imunitar: Pentru cresterea
        imunitatii la copii, se face o cura de patru saptamani cu macerat la
        rece de catina, administrat cu un sfert de ora inaintea fiecarei mese.
                · Ca tratament al diferitelor boli:
                – in timpul regimurilor alimentare restrictive – se
        administreaza macerat de catina pentru stimularea poftei de mancare,
        combaterea asteniei, evitarea avitaminozei. Contra avitaminozei, care
        poate aparea pe parcursul regimului cu cereale integrale (numit si
        Oshawa – cunoscut de cititorii nostri pentru efectele spectaculoase in
        combaterea cancerului), sau dupa postul complet cu apa distilata este
        foarte eficienta pulberea: 3-4 lingurite pe zi.
                – astenie, Parkinson – se face o cura cu macerat revigorant de
        catina si macese. Alimentatia va fi imbogatita cu polen, miere de
        albine, apilarnil.
                – lipsa poftei de mancare – se ia macerat obtinut dupa metoda
        de mai sus din catina si macese, la care se adauga cateva picaturi de
        suc proaspat de lamaie. Se consuma pe stomacul gol, cu 15 minute
        inainte de masa.
        
        Uleiul de catina
                Este un remediu care se obtine exclusiv pe cale industriala,
        putand fi gasit in farmacii si Plafare.
        Dupa uleiul de palmier, este al doilea din lume ca bogatie in vitamina E.
        
                Mod de administrare:
        
                  Pentru stimularea sistemului imunitar: se iau 30-40 de
        picaturi pe zi, simplu sau cu putina miere (dar nu in apa, deoarece nu
        se dizolva, ci formeaza pelicula). O cura dureaza minimum 14 zile, dar
        cel mai indicat este de la 30 de zile in sus.
                · Ca tratament al diferitelor boli:
                – boli de piele, dermatoze care se agraveaza la frig – are
        efecte puternice mai ales asupra persoanelor devitalizate, cu o
        constitutie mai fragila.
                – sensibilitate la frig, anemie – se fac mai multe cure
        succesive, fiecare de cate 21 de zile, cu zece zile de pauza.
                – impotenta, sterilitate, insuficienta ovariana – se face un
        tratament de lunga durata (minimum trei luni), avand efect foarte
        puternic atunci cand este asociat cu tratamentul intern cu plante cu
        efecte hormonale (branca-ursului, naprasnic, ginseng, ginseng indian).
        
                Utilizari externe:
        
                – herpes, papiloma – in aceste doua afectiuni, aplicatiile de
        2-3 ori pe zi cu ulei de catina (prin ungere cu un tampon de vata) pot
        avea rezultate spectaculoase.
                – arsuri, arsuri chimice – anumite studii facute la noi in
        tara au pus in evidenta efectele exceptionale ale uleiului de catina
        aplicat pe arsurile in curs de vindecare. Totusi, intrucat tratamentul
        acestor afectiuni nu este simplu, se recomanda sa fie facut numai sub
        indrumarea medicului specialist dermatolog, mai ales la arsurile de
        gradul III-IV.
                – tumori exteriorizate – se foloseste o combinatie in parti
        egale de ulei de catina si ulei de ricin (se gaseste in farmacii), cu
        care se ung de 2-3 ori pe zi zonele afectate. Aceasta combinatie da
        rezultate foarte bune si in tratamentul lipomurilor.
        
        
        Sucul proaspat
        
            Se obtine prin zdrobirea fructelor proaspat culese, cu ajutorul
        unei linguri de lemn (contactul cu metalul duce la degradarea anumitor
        vitamine). Zdrobirea se face intr-un vas de portelan, pana cand se
        formeaza o pasta foarte aproape de consistenta lichida, care va fi
        consumata imediat, pentru a nu se oxida. De obicei, sucul de catina nu
        se consuma singur, pentru ca este prea puternic, ci in combinatie cu
        morcovul. La jumatate de pahar de suc de morcov se adauga 4-5 linguri
        de suc de catina, aceasta combinatie consumandu-se pe stomacul gol, de
        2-3 ori pe zi.
        
        Siropul de catina
        
            Sucul proaspat de catina se conserva prin combinare cu miere – la
        o parte de suc se adauga doua parti de miere, dupa care se amesteca
        bine cele doua componente, pana cand se formeaza o pasta omogena.
        Siropul de catina se pastreaza in locuri intunecoase si racoroase si
        se administreaza din el 4-6 lingurite pe zi, in cure de lunga durata.
        
        Ceaiul de catina
        
            Se obtine prin fierberea a doua lingurite de fructe, intr-o cana
        de apa, vreme de 2-5 minute. Este un preparat inca destul de des
        folosit si l-am inclus in acest grupaj, in primul rand pentru a atrage
        atentia asupra ineficientei sale. De altfel, in general, extractele in
        apa obtinute din catina sunt ineficiente, deoarece vitaminele A, E, F
        se pierd, nefiind hidrosolubile. Apoi, prin fierbere se modifica mult
        structura biochimica complexa a fructului de catina, diminuandu-se si
        mai mult calitatile sale terapeutice. De aceea, este bine sa inlocuim
        acest tip de preparat cu pulberea, cu sucul sau cu siropul de catina.
        Bolile care se vindeca cu ajutorul catinei
        
        *  Gripa, guturaiul, sensibilitatea la raceli – siropul de catina face
        in aceasta categorie de afectiuni adevarate minuni, intarind in primul
        rand capacitatea naturala a organismului, apoi prevenind complicatiile
        gripei, prin efectele sale bactericide. Se iau preventiv 4-5 lingurite
        de sirop de catina pe zi, pe stomacul gol, in cure de trei saptamani
        minimum. Odata afectiunea declansata, se iau pana la 10-12 lingurite
        de sirop de catina pe zi, pentru a hrani organismul si a-l ajuta sa se
        apere eficient.
        
        *  Hepatita, ciroza hepatica – efecte miraculoase are sucul de catina
        administrat proaspat, o jumatate de pahar pe zi. In absenta sucului
        proaspat, un substitut foarte bun este si siropul, din care se ia o
        lingura de 3-4 ori pe zi, inainte de mesele principale. Tratamentul cu
        ambele tipuri de preparate de catina se asociaza cu un regim
        vegetarian strict.
        
        *  Anemia – se ia pulbere de catina, cate o lingurita rasa de 3-4 ori
        pe zi, in cure de cate o luna.
        
        *  Enterita, colita de putrefactie – se consuma suc proaspat in
        amestec cu morcov (combinate in proportiile indicate mai sus), 5-6
        doze pe zi. Efecte foarte bune are si pulberea luata pe stomacul gol
        inainte de masa: 1 lingura rasa de trei ori pe zi, in cure de cate o
        saptamana.
        
        *  Ateroscleroza, fragilitate vasculara – pulberea de catina, 1
        lingurita administrata de patru ori pe zi pe stomacul gol, ajuta la
        mentinerea sanatatii, a elasticitatii si a integritatii vaselor de
        sange. Cele mai spectaculoase efecte se obtin cu un preperat format
        dintr-o lingurita de pulbere de catina, una de polen si una de miere.
        Se iau 4 lingurite pe zi din aceasta combinatie. Persoane care aveau
        de pilda fragilitate capilara pronuntata au eliminat acest neajuns
        dupa doua luni de tratament cu acest preparat. De asemenea, pacientii
        care aveau sechele dupa accidente vasculare s-au recuperat foarte
        rapid cu ajutorul acestui remediu.
        
        *  Adjuvant in bolile grave (cancer, leucemie, scleroza in placi) –
        pulberea de catina, luata cate 1/2 – 1 lingurita inainte de masa,
        mareste apetitul, puterea de digestie, stimuleaza rezistenta si
        capacitatea de regenerare a organismului. Mai ales bolnavii care
        sufera de intoxicatie medicamentoasa, care tin regimuri alimentare
        restrictive ar trebui sa ia acest preparat.
        
        *  Alcoolism si tabagism – studii facute in Rusia, tara in care
        tabagismul si mai ales alcoolismul sunt un adevarat flagel, au pus in
        evidenta ca tratamentul cu catina face mai usoara dezobisnuirea de
        aceste droguri si ajuta la indepartarea sechelelor intoxicatiilor cu
        ele. De pilda, s-a constatat la alcoolicii care au facut tratament cu
        catina in timpul curei de dezintoxicare ca probleme cum ar fi
        tremuratul mainilor, nervozitatea, iesirile violente sunt mult
        estompate fata de cei care nu urmeaza acest tratament. Se tin cure de
        cate trei luni, timp in care se iau 3-4 lingurite de pulbere de catina
        pe zi.
        
        *  Adjuvant in bolile psihice – administrarea regulata a catinei
        mareste in timp nivelul de serotonina din creier, au concluzionat
        cercetatorii din Germania si Statele Unite. Serotonina este un
        neurotransmitator care induce o stare de curaj calm, foarte util celor
        care se confrunta cu depresii sau stari de teama. Cresterea nivelului
        serotoninei prin tratamentele cu catina micsoreaza simtitor numarul
        recidivelor bolilor psihice, dar si al sinuciderilor, al actelor
        antisociale etc. Se fac cure indelungate (6 luni) cu pulbere de
        catina: 1 lingurita de patru ori pe zi.
        Aplicatii externe ale catinei
        
        *  Eczeme infectioase – se zdrobesc fructele proaspete de catina si se
        aplica direct pe zona afectata, unde se lasa vreme de jumatate de ora.
        In final se clateste zona tratata si se lasa sa se zvante in aer
        liber. Pe eczemele uscate se aplica in final si un strat protector de
        ulei de catina.
        
        *  Revigorarea tenului obosit – se aplica direct pe piele siropul de
        catina (al carui mod de obtinere a fost prezentat mai sus) si se lasa
        vreme de 20 de minute. Se spala apoi pielea cu un tampon de vata
        inmuiat in infuzie de musetel. Tratamentul se face de 2-3 ori pe
        saptamana.
        Uleiul de catina
        
            Fructul de catina, mai ales coaja, contine 2 pana la 8% ulei gras
        cu proprietati terapeutice puternice, care insa nu poate fi obtinut
        casnic, ci numai cu ajutorul unor instalatii speciale. Acest ulei, pe
        care il gasim in mai toate magazinele si farmaciile naturiste, este
        foarte bogat in vitaminele A si E, care sunt foarte usor asimilabile
        in aceasta forma.
        
        El are efecte regenerante, intineritoare si este folosit in foarte
        multe boli, atat pentru prevenire, cat si pentru tratare. Se
        administreaza, de regula, la adulti – cate 20 de picaturi, de trei ori
        pe zi, iar la copiii peste un an – cate 5 picaturi, de trei ori pe zi.
        Iata in continuare cateva aplicatii ale sale:
        
        l Boli de ochi – datorita extraordinarei sale bogatii in vitamina A,
        uleiul de catina este un elixir pentru ochi. El mareste acuitatea
        vizuala, combate oboseala oculara, incetineste evolutia bolilor de
        ochi.
        
        
        *  Potenta, fertilitate la barbati si femei – uleiul de catina este
        cea mai bogata substanta naturala in vitamina E din lume. Vitamina E
        este supranumita si vitamina tineretii si a fertilitatii, tratamente
        de 2-3 luni cu ea ajutand la relansarea activitatii glandelor sexuale,
        la redobandirea vigorii si a dinamismului.
        
        *  Regenerarea tesuturilor dupa arsuri, raniri, interventii
        chirurgicale – cura interna de o luna cu ulei de catina ajuta la
        regenerarea rapida a pielii si a mucoaselor, dubland practic viteza de
        vindecare.
        
        *  Psoriazis, sclerodermie, dermatoze rezistente la tratament –
        tratamentul intern de minimum doua luni cu ulei de catina are un efect
        benefic deosebit asupra pielii. La persoanele sanatoase, cura cu ulei
        de catina face pielea mai stralucitoare, mai elastica si ii da un
        aspect tanar. In cazul persoanelor cu boli de piele cronicizate, cura
        cu ulei de catina grabeste, si in anumite cazuri, deblocheaza
        procesele de vindecare.
        
        *  Accelerarea proceselor de dezvoltare mentala si fizica la copii –
        cinci picaturi de ulei de catina, luate de trei ori pe zi, ajuta la
        reglarea proceselor de crestere si maturizare a copiilor si
        pubertinilor.
        Cateva utilizari externe ale uleiului de catina
        
        *  Arsuri – se aplica ulei de catina pe locul afectat, dezinfectat in
        prealabil.
        
        *  Protectia pielii la frig, vant si radiatiile solare – se unge
        pielea cu un strat subtire de ulei de catina inainte de a fi expusa la
        factorii agresivi de mediu. Aplicat pe piele, uleiul de catina are
        efecte de filtrare a razelor ultraviolete si a altor tipuri de
        radiatii cu efecte nocive asupra pielii.
        
        *  Degeraturi (prevenire si tratare) – se aplica ulei de catina atat
        cat poate absorbi pielea pe zonele afectate sau care urmeaza sa fie
        expuse la frig.
        
        
        
        Ce folosim de la catina
        
            In principal, se folosesc fructele, care sunt o adevarata
        farmacie, continand aproape toate vitaminele si mineralele necesare
        organismului uman. Foarte putini stiu insa ca si alte parti ale
        plantei au proprietati terapeutice deosebite. De pilda, scoarta de pe
        ramuri are efecte antiseptice, astringente si remineralizante foarte
        puternice, in timp ce radacinile sunt un antibiotic si un stimulent
        imunitar extraordinar.
        
            Fructele se desprind foarte greu de pe ramuri, iar spinii va vor
        rani in timpul culesului. Pentru a simplifica lucrurile, crengutele
        incarcate cu fructe vor fi mai intai desprinse prin taiere de pe
        trunchi, urmand ca ulterior sa fie luate fructele de pe ramuri cu
        ajutorul unei furculite. Contrar asteptarilor, acest tratament nu va
        dauna plantei, care are o asemenea vitalitate, incat in urma taierii
        va scoate de doua – trei ori mai multe ramuri (este o metoda folosita
        de gradinari pentru a indesi arbustii de catina din gardurile vii) in
        anul urmator de vegetatie.
        
            Scoarta de pe ramurile care raman dupa culegerea fructelor se
        desprinde simplu, prin cojirea cu un cutit. Pentru simplificare, in
        terapie se folosesc ramurile cu tot cu scoarta, asa cum vom vedea in
        continuare, la metodele de preparare.
        
            Radacinile sunt rareori folosite in terapie, pentru ca, pe de o
        parte, sunt greu de obtinut (dezgroparea acestora nu este o treaba
        deloc usoara), iar pe de alta parte, taierea lor, spre deosebire de
        cea a crengutelor, afecteaza grav vitalitatea arbustului. In plus,
        aceste radacini au proprietati destul de asemanatoare cu scoarta, asa
        ca avem un inlocuitor valoros.
        Cum preparam scoarta si ramurile de catina
        
            Pulberea – se obtine din scoarta lasata la uscat vreme de doua
        saptamani si apoi macinata cu rasnita electrica de cafea. Se obtine
        astfel un praf gri-albicios, cu virtuti vindecatoare deosebite, din
        care se administreaza cate o jumatate de lingurita de patru ori pe zi.
            Tinctura – sapte linguri de praf de coaja se pun intr-o sticla cu
        250 ml alcool alimentar de 70-80 de grade. Se lasa la macerat 15 zile,
        agitand des, dupa care se strecoara. Se ia de 3 ori pe zi cate o
        lingurita diluata in 100 ml apa. Extern, se dilueaza in functie de
        toleranta si se aplica pe rani ca cicatrizant.
            Decoctul – se obtine din crengile necojite si cu eventualele
        frunze care au ramas. Doua maini de ramuri de catina, maruntite in
        prealabil, se lasa intr-o jumatate de litru de apa de seara pana
        dimineata, cand se filtreaza. Maceratul obtinut se pune deoparte, iar
        ramurile se maruntesc si se fierb vreme de douazeci de minute la foc
        mic, dupa care se filtreaza si se lasa la racit. In final, se combina
        cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ trei sferturi de litru de
        preparat, care se consuma pe parcursul unei zile.
            Preparat dezinfectant – se fierbe o mana de ramuri de catina,
        taiate marunt, in jumatate de litru de otet, la foc mic, vreme de 10
        minute, dupa care se lasa la racit si se filtreaza. Ramurile ramase
        dupa filtrare se ard complet, iar cenusa rezultata se combina cu putin
        din otetul obtinut anterior, asa incat sa se formeze o pasta, care se
        aplica pe locurile afectate.
        Cum preparam fructele de catina
        
            Sucul proaspat se obtine din fructele de catina de curand culese,
        care se spala cu apa rece si apoi se zdrobesc in mixer sau prin masina
        de tocat. Se obtine un suc gros, portocaliu la culoare, care se
        consuma in maximum 24 de ore de la preparare. Se iau 2-3 linguri de
        patru ori pe zi, de obicei diluat cu suc de mere.
            Siropul se prepara amestecand o jumatate de litru de suc cu o
        jumatate de litru de miere. Dupa omogenizare, acest amestec se
        pastreaza intr-o sticla bine inchisa, la frigider, unde rezista si
        cateva luni. Se iau cate patru-sase linguri pe zi, in cure de lunga
        durata.
            Pulberea de fructe uscate se obtine prin macinarea cu rasnita
        electrica de cafea a fructelor uscate. Se administreaza cate o
        lingurita, de patru ori pe zi, ca vitaminizant si remineralizant.
            Uleiul de catina poate fi extras numai cu o aparatura speciala.
        Il gasim in Plafaruri si farmacii, ca atare, sau conditionat sub forma
        unor gelule. Se administreaza cate 30 de picaturi, de trei ori pe zi,
        in cure de minimum trei saptamani.
        Catina in uz intern
        
        *  Imunitate scazuta, sensibilitate la infectii – se va face o cura cu
        suc de catina, din care se beau 3 linguri, de patru ori pe zi, diluat
        cu putina apa sau suc de mere. Acest suc are puternice efecte
        remineralizante si vitaminizante, ajutand organismul sa lupte cu
        boala. Mai mult, fructul de catina are proprietati antibiotice,
        combatand direct infectiile bacteriene.
        
        *  Hepatita acuta, hepatita cronica evolutiva, ciroza in faze
        incipiente – o eficienta extraordinara are urmatorul preparat: un
        sfert de litru de decoct de ramuri, obtinut dupa reteta de mai sus, se
        combina cu o jumatate de pahar (100 ml) de suc proaspat de fructe de
        catina. Rezulta o licoare foarte putin placuta la gust, dar cu efecte
        antivirale, tonice si regenerative hepatice extraordinare. Se beau
        doua pahare (aproximativ 400 ml) din acest preparat zilnic, in cure de
        minimum doua luni.
        
        *  Adjuvant in gripa, bronsita, pneumonie – se iau zilnic 6 linguri de
        sirop de catina pe stomacul gol, cu putina apa. Este un stimulent
        imunitar rapid, mareste rezistenta organismului la accesele de febra,
        grabeste vindecarea.
        
        *  Hemoragii interne – ca prim ajutor, pana la tratamentul medical de
        specialitate, se administreaza doua lingurite de pulbere de scoarta de
        catina pe stomacul gol, cu putina apa. Are efecte astringente si
        cicatrizante extrem de puternice.
        
        *  Copii rahitici, distrofici, foarte sensibili la boli – se
        administreaza in fiecare zi cate 6 lingurite din amestecul in parti
        egale ale sucului de fructe cu decoctul de tulpini de catina. In ciuda
        gustului, are efecte remineralizante si vitaminizante inegalabile. In
        medicina populara romaneasca, se mai recomanda baile facute saptamanal
        cu decoct de tulpini de catina.
        
        *  Bolile splinei – se combina o parte de tinctura de scoarta de
        catina cu trei parti de suc de fructe de catina. Se obtine un preparat
        slab alcoolizat, din care se ia cate o lingura de patru ori pe zi, in
        cure de minimum 60 de zile.
        
        *  Sterilitate masculina si feminina, imbatranire prematura – se face
        o cura cu ulei de catina, din care se iau cate 30 de picaturi, de doua
        ori pe zi. Este un foarte puternic vitaminizant E (vitamina tineretii
        si fertilitatii) si relanseaza activitatea hormonala, atat la femei,
        cat si la barbati.
        
        *  Depresie, anxietate – se face un tratament cu extract complet de
        catina, obtinut prin combinarea in proportie 2:1 a sucului de catina
        cu decoctul de catina. Acest preparat este bogat printre altele in
        serotonina – un neurotransmitator care induce o stare de calm, de
        curaj si de optimism.
        
        *  Adjuvant in dermatoze diverse – se face o cura de patru – sase
        saptamani cu ulei de catina, care stimuleaza puternic procesele
        trofice de la nivelul pielii. Se iau cate 30-50 de picaturi de ulei de
        catina de doua ori pe zi.
        
        *  Diaree, dizenterie – ca remediu de urgenta, se iau 1-3 lingurite de
        pulbere de scoarta de catina. Pe termen lung, rezultate foarte bune se
        obtin prin tratamentul cu decoct de ramuri, din care se beau 3 cani pe
        zi. Are puternice efecte astringente si antibiotice (neutralizeaza
        bacteriile din intestin), fiind util si in tratarea enteritelor,
        colitelor, precum si a cistitelor hemoragice.
        Catina in tratamente externe
        
        
        *  Eczeme infectioase – se aplica pe locul afectat preparatul
        dezinfectant obtinut prin combinarea otetului din ramuri de catina cu
        cenusa rezultata in urma arderii lor. Aplicatia se face de doua ori pe
        zi, pana la completa vindecare.
        
        *  Pentru protectia pielii impotriva razelor ultraviolete si a
        frigului – se recomanda combinarea a 50 de picaturi de ulei de catina
        cu o lingura dintr-un unguent obisnuit, obtinandu-se o crema cu
        virtuti de protectie excelente. In medicina populara, se folosea un
        preparat rudimentar, dar cu efecte uimitor de bune: trei linguri de
        pulbere fina de catina, obtinuta din fructele uscate prin macinare,
        urmata de o cernere ulterioara, se combinau cu patru linguri de unt si
        se amesteca bine pana la omogenizare. Aceasta unsoare se pastra la
        rece si se aplica de cate ori era nevoie.
        
        *  Raie – se aplica pe locul afectat pasta obtinuta din cenusa de
        ramuri de catina combinata cu otetul. Dupa ce se unge bine locul, se
        pune deasupra o folie de plastic, care se leaga astfel incat sa creeze
        un mediu cat mai umed pe zona tratata. Aplicatia dureaza patru ore si
        se face de doua ori pe zi, vreme de minimum o saptamana.
        
        
        Catina si frigul iernii
        Iarna este, de regula, asociata si cu un consum redus al substantelor
        vitaminate – mai ales la persoanele care nu consuma fructe si legume
        bogate in vitamine. Acest deficit poate aparea si la cei care nu prea
        mananca in sezonul rece muraturi (obtinute prin fermentatie – adica
        prin saramura), bors, paine neagra, tarate. Mancarurile “rafinate”,
        chiar daca or fi ele placute ochiului si gustului, le consider a fi,
        mai degraba, obiceiuri proaste. De aceea, mai ales in sezonul rece,
        catina alba aduce organismului vitaminele necesare, ca si acizii grasi
        esentiali. Dupa cum se stie, dupa maces, catina contine cea mai mare
        cantitate de vitamina C.
        Ulei de catina pentru protectia pielii
        Totusi, iarna nu trebuie uitate partile din corp cele mai expuse
        frigului: fata, mainile, picioarele – care pierd vitaminele
        liposolubile necesare metabolismului. Indicate in tratarea mainilor, a
        fetei (in special la femei) sunt preparatele vitaminate, dar si cele
        cu extract de catina (vitamine solubile in grasimi). Iata doua retete,
        numai bune de preparat acum, iarna. Pentru bucuresteni, catina este
        usor de gasit, in Pietele Obor si Amzei.
        Ą Se usuca 100 g fructe de catina la 60 grade C (fie pe calorifer,
        fie-n cuptor). Se macina apoi boabele in rasnita de cafea, rezultand
        20-25 g pulbere uscata, care contine 2,5 ml ulei pur. Peste pulbere se
        adauga 50-70 ml ulei (de soia, floarea soarelui, de germeni ori de
        masline) si se amesteca. Se lasa inca doua zile, amestecand din cand
        in cand. Se foloseste partea de deasupra a amestecului, fie ca atare,
        fie-n amestec cu o crema oarecare. Se ung fata, mainile si picioarele.
        Iarna, organismul isi autoregleaza energia si-n acest scop trebuie
        activate procesele oxidative. Procesele energetice necesita aport de
        grasimi, dar si aceste arderi au nevoie de complexul B, vitaminele PP,
        B2, C (provenite si din tarate de grau si grau incoltit), completate
        cu celelalte substante din catina.
        Ceai de catina pentru protectia fetei
        
        Ą Se face un ceai din fructe uscate de catina (la o cana de apa se
        pune o lingurita de fructe uscate) si se da un clocot. Inainte de-a fi
        indulcit, se scot din ceai doua lingurite de lichid si se da pe fata
        si maini, apoi se unge cu crema de mai-nainte.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s